dilluns, 22 d’octubre del 2007

Accessibilitat i usabilitat web (II)


Què és la usabilitat?
Tècniques que ajuden als éssers humans a realitzar tasques en entorns gràfics d'ordinador.

Tres conceptes molt importants. Treballem per a éssers humans, que volen realitzar una tasca d'una forma senzilla i eficaç i en aquest cas particular, l'han de realitzar enfront d'un ordinador en un entorn gràfic, la web. La usabilitat ajuda que aquesta tasca es realitzi d'una forma senzilla analitzant el comportament humà, i els passos necessaris per a executar la tasca d'una forma eficaç. Potser soni una mica a treball industrial, però al fer referència al terme "tasca", estem fent referència a buscar un programa que volem veure en la tele, a veure informació sobre el meu equip de futbol favorit, a comprar un llibre sobre arts marcials.

Realment fa falta la usabilitat per a fer una web? Si. Sigui la teva web un portal o una pàgina personal, no oblidis que la gent que entra en la teva web és per que bàsicament busca una mica. Fer-ho senzill és decisió teva, però segur que entre tots podem fer d'internet un lloc millor on la gent no se sent perduda o extraviada o senzillament defraudada. Quines són les 8 regles d'or sobre la usabilitat?

1. A internet l'usuari és qui mana. Això vol dir que sense usuaris el teu lloc web mor, així que més et val que en tinguis cura i els donis el que et demanen, en cas contrari et quedaràs sol.

2. A internet la qualitat es basa en la rapidesa i la fiabilitat. A internet conta que el teu web sigui més ràpid que excessivament elaborat, fiable que modern, senzill que complex, directe.

3. Seguretat. Si en el món real de vegades ens costa fiar-nos del banc de la cantonada, imagina’t com se sent la gent a internet quan arriba al teu lloc web. Procura que tot funcioni com un rellotge perquè la gent pugui fiar-se del teu lloc web.

4. La confiança costa molt guanyar i es perd amb un mal enllaç. Això vol dir que tal com està la competència a internet, no pots perdre ni un sol visitant per tenir un enllaç mal fet. És millor sortir amb alguna cosa senzilla i anar-la complicant a poc a poc, que sortir amb tot i veure "que és el que passa". Versions 1.0 són bones mentre el lloc web estigui bé assentat i generi confiança. A poc a poc i amb el feddback dels usuaris, podràs anar complicant la pàgina. Però assegura abans d'arriscar.

5. Si vols fer una pàgina decent, simplifica, redueix, optimitza. La gent no s'aprendrà el teu site per molt que insisteixis, així que fes-lo senzill, reutilitza tots els elements que puguis, perquè d'aquesta manera els usuaris se sentin còmodes i no es perdin cada vegada que necessitin trobar una informació en el teu web.

6. Posa les conclusions al principi. L'usuari se sentirà més còmode si veu les metes al principi. D'aquesta forma no haurà de buscar el que necessita i perdrà menys temps a completar la seva tasca. Si completa la seva tasca en menys temps se sentirà còmode i potser es dediqui a explorar el teu site o potser el recomani a un amic.

7. No facis perdre el temps a la gent amb coses que no necessiten. Tingues cura amb el creuament de missatges, si ho fas almenys fes-ho amb cura. Procura que la selecció de missatges a creuar sigui conseqüent i no ho vulguis "vendre tot" en totes les pàgines.

8. Bons continguts. Escriure bé per a internet és tot un art. Però seguint les regles bàsiques de (1) posar les conclusions al principi i (2) escriure com un 25% del que posaries en un paper, es pot arribar molt lluny. Llegir en pantalla costa molt, per tant, en el cas de textos per a internet, redueix i simplifica tot el que puguis.

Analitzant els comportaments dels usuaris, la usabilitat ens brinda diferents tècniques, per a realitzar una tasca (de forma senzilla i eficaç en un entorn gràfic relacionat amb la web). Podem esmentar les principals tècniques de usabilitat:

· Autonomia, els usuaris han de tenir el control sobre el lloc web.

· L'usuari mana, seria semblant a la regla del client sempre té la raó.

· En la web qualitat és igual a rapidesa. (més de 20 segons el 80% dels visitants s'anirà sense veure la pàgina)

· Si el lloc no carrega de seguida, ha de posar-se una precàrrega, així l'usuari roman en el lloc.

· Han de funcionar tots els enllaços.

· El lloc ha de ser senzill, perquè els usuaris se sentin còmodes i no es perdin cada vegada que necessitin trobar una informació en la pàgina Web.

· Posar breus conclusions al principi ajuda a l'usuari a trobar el que busca en poc temps.

· Escriu els continguts resumits un 25% del que posaries en un paper (llegir en pantalla costa molt)

· No sobrecarregar d'informació als usuaris, han de realitzar-se recorreguts de lectura, quedant a la vista com és la informació principal i com la secundària.

· Els colors han d'utilitzar-se amb precaució per a no dificultar l'accés als usuaris daltònics (aprox. un 15% del total).

· Utilitzar interfícies conegudes, els llocs web han de requerir un mínim procés d'aprenentatge.

· Llegibilitat, el color dels textos ha de contrastar amb el del fons, i la grandària de font ha de ser suficientment gran.

En conclusió podríem dir que els usuaris han de ser capaços d'arribar als seus objectius amb un mínim esforç i uns resultats màxims.

Parlar d'Accessibilitat Web és parlar d'un accés universal a la Web, independentment del tipus de maquinari, programari, infrastructura de xarxa, idioma, cultura, localització geogràfica i capacitats dels usuaris. Per exemple una web deixa de ser accessible quan per a poder visualitzar-la correctament necessitem un pluguin especial o navegador.

Així doncs, la idea és fer el nostre lloc web accessible per a tots els usuaris independentment de les circumstàncies i els dispositius utilitzats a l'hora d'accedir a la informació. Una pàgina accessible ho serà tant per a una persona amb discapacitat, com per a qualsevol altra persona que es trobi sota circumstàncies externes que dificultin el seu accés a la informació.