dilluns, 22 d’octubre del 2007

Accessibilitat i usabilitat web (I)


>Veurem les principals diferències entre aquests dos conceptes a manera d'entendre'ls i aplicar-los fàcilment.
>Sovint escoltem o llegim sobre la usabilitat i accessibilitat web, generalment es tendeix a pensar que són una mateixa cosa però la veritat és que són totalment diferents.

L'Accessibilitat, definida com la facilitat amb que les persones amb algun grau de discapacitat poden accedir als continguts d'un lloc web, és un tema que els dissenyadors i programadors per a web han de tenir en compte en els seus projectes. Això serà possible únicament a partir del reconeixement del dret d'accedir a continguts de les persones amb capacitats especials i del coneixement de les seves limitacions i particulars maneres d'accés a Internet. ç

Què és Accessibilitat?
Sovint (encara que no tant com voldríem) vam descobrir que la infraestructura de les grans ciutats canvia en el sentit d'afavorir l'accés i la mobilitat de persones amb algun grau de discapacitat física. Rampes allí on només hi havia escales, portes més àmplies i sanitaris especialment adaptats són només alguns exemples d'aquesta nova forma d'integrar als nostres semblants.
Aquest sa fenomen s'expressa també en la Web on els dissenyadors comencen a tenir en compte en els seus projectes els aspectes que faran els seus continguts accessibles a persones amb minusvalideses. Sorgeix així el concepte d'Accessibilitat, definida en termes generals com la facilitat amb que les persones amb minusvalideses poden interactuar amb els llocs Web.
Un lloc accessible és aquell on els elements de disseny com el color, la grandària de les fonts i la disposició dels elements no dificulten la comprensió del contingut del lloc.
Definició de minusvalideses
Les minusvalideses poden dividir-se en les següents categories:
· Deficiències visuals
· Deficiències auditives
· Deficiències motores
· Deficiències cognitives
Cadascuna d'aquestes categories inclou un conjunt propi d'estats. Per exemple, dintre de les deficiències visuals s'engloben problemes de visió baixa, daltonisme i ceguesa. Les eines i tècniques desenvolupades per a abordar aspectes relacionats amb invidents són molt diferents a les destinades a resoldre problemes de daltonisme.
Potser la categoria més diversa és la de les deficiències cognitives. En aquest grup s'inclouen les persones amb desordres psicològics, així com persones amb minusvalideses associades amb problemes d'aprenentatge i desenvolupament. Aquest tipus d'usuaris solen confiar en equips i aplicacions especials per a accedir al contingut Web. Aquestes eines, conegudes com tecnologies auxiliars, inclouen des de lectors de pantalla fins a pantalles tàctils i punters de cap. Un aspecte crucial del seu funcionament és el d'operar sobre continguts aptes per a ser llegits i processats de manera no convencional. És responsabilitat dels dissenyadors que això resulti possible.
Altres limitacions
A aquestes categories han d'agregar-se les minusvalideses temporals. Així mateix resulta important tenir present que a mesura que envellim creixen les possibilitats de veure'ns afectats per algun tipus de minusvalidesa. De fet, gairebé el 75% de la població de més de 80 anys sofreix algun tipus de deterioració en les seves capacitats.
Addicionalment, els llocs accessibles possibilitaran als usuaris de capacitats plenes el complet accés als continguts independentment de l'aplicació d'usuari que utilitzi (navegador estàndard, navegador de veu, navegador de text, telèfon mòbil, etc.) i de les limitacions de l'entorn en el qual operi (entorns sorollosos o silenciosos, habitacions infra o supra il·luminades, entorn de mans lliures, etc.).
Iniciativa d'Accessibilitat Web (Web Accessibility Initiative WAI): un camí
La Iniciativa d'Accessibilitat Web del World Wide Web Consortium representa un camí definitiu a l'hora d'encarar el desafiament de l'accessibilitat. En aquest sentit ha emès una recomanació denominada Pautes d'Accessibilitat del Contingut en la Web on s'explica com fer accessibles els continguts de la Web a persones amb discapacitat. El document conté un apèndix que estructura tots els punts que haurien de tenir-se en compte a l'hora de desenvolupar un lloc per a Web organitzats com punts de verificació per tema i prioritat, comprenent imatges, multimèdia, taules, marcs, formularis i scripts.
Cadascuna de les 14 directrius de les Pautes d'Accessibilitat té associat un nivell de prioritat:
· La Prioritat 1 engloba les accions que els dissenyadors "han de" adoptar perquè un lloc sigui accessible.
· La Prioritat 2 inclou les accions que els dissenyadors "haurien de" adoptar perquè un lloc sigui accessible.
· La Prioritat 3 representa les accions que els dissenyadors "poden" adoptar per a millorar l'accessibilitat d'un lloc.
Els punts de la Prioritat 1 estableixen la base dels estàndards d'accessibilitat de pràcticament tots els països on s'ha adoptat una política formal d'accessibilitat.