diumenge, 30 de desembre del 2007

Quatre claus per a un bon disseny de pàgina web

Publicat a ManresaPortal.com

1.- Detalls a tenir en compte en el disseny web
En arribar el moment en que una empresa decideix ser a Internet, per al disseny de la pàgina web pot confiar en el fill, l’amic o el parent de qui sigui, en aquell “noi que ho fa molt bé”..., o també pot planificar una presència que no degui tot el mèrit d’un possible èxit a la casualitat. És a dir, pot optar per escollir l'opció que més garanties ofereixi entre les moltes empreses dedicades al disseny web que es poden trobar.
La presència corporativa a la xarxa, pot resultar molt útil a una empresa, sempre i quan el disseny web es prepari buscant una efectivitat comercial. Per a aconseguir aquesta efectivitat, tant el disseny web com l’estructura de la pàgina i molts altres paràmetres, ha de respectar unes normes bàsiques i lògiques, que permetran a la pàgina no només ser atractiva a l’empresa, si no també als cercadors, que faran que les persones interessades en els productes i/o serveis que s’ofereixen, els trobin fàcilment.
Per aquests motius, cal assentar-se una estona i plantejar quines han de ser les característiques de la pàgina web, definir el disseny web més adequat, i també la finalitat, el grau d’implicació i la dedicació que es pot oferir a la pàgina web. Per a totes aquestes decisions, cal tenir en compte la disponibilitat, ja que és el que definirà finalment l’opció més adequada a cada cas.
Pot ser que l'objectiu del disseny web sigui únicament “complir” amb el que s'imposa com a una “obligació moderna”, la de simplement “ser” a la xarxa. Si la presència a internet només pretén “ser a internet” com a finalitat, i no com a mitjà per a aconseguir una promoció comercial més completa, qualsevol alternativa de disseny web pot resultar vàlida, i no és necessari invertir els diners que una empresa professional requerirà per a aquesta presència. Per aquest tipus de disseny web, el millor és optar per la solució més econòmica, ja que estalviaran diners per a aconseguir uns resultats igualment de nuls.

2.- Què és el disseny web?
Cal tenir en compte que difícilment algú que entri a recrear-se i gaudir del meravellós disseny web de la pàgina corporativa tindrà intenció de comprar els articles que s'hi ofereixen o bé contractar-ne els serveis, la característica principal dels usuaris que saben què estan buscant és la pressa per trobar-ho, i per tant el que més valoren del disseny web és la facilitat per a arribar a la informació desitjada.
El disseny web , s'ha d'entendre com un tot que no només es compon dels elements gràfics i colors de cada pàgina, si no també la mateixa organització en una pantalla, i més important encara, l' estructura de les pantalles de les pàgines web, i la facilitat de l'usuari per a accedir allà on vol anar . Existeixen molts punts a tenir en compte en el disseny web, els que mereixen una especial atenció son tres aspectes prioritaris.
La imatge gràfica. El més important, és que el disseny web agradi a l'empresa, que les pàgines web siguin atractives, agradables, que no cansin la vista, que els colors no es confonguin amb facilitat (especialment pensant en persones amb deficiències visuals), i també que els espais més interessants de cadascuna de les pantalles de la pàgina web destaquin davant de la resta de continguts.
Així s'aconsegueix facilitar la consulta a l'usuari i estalviar temps (les imatges de la pàgina web han d'estar optimitzades per Internet, de manera que a més d'oferir un disseny web atractiu es carregarà ràpid i permetrà una navegació còmoda i eficaç, fins i tot per a aquelles persones que tenen connexions amb prestacions limitades).
La distribució dels continguts a les pantalles, també és prioritària en el disseny web. La pàgina ha de mantenir un ordre lògic, i sempre que sigui possible, mantenir una mateixa estructura i ubicació dels menús i continguts. També resulta útil que els usuaris puguin consultar la ruta de pantalles des de la pantalla inicial fins la que es veu (inici – empresa – situació), de manera que sàpiguen com han arribat, i poder tornar. També és important per a un disseny web adequat que la pàgina compleixi els estàndards del W3C, garantint així l'accessibilitat a la pàgina web.
L'estructura dels apartats, és un altre element important del disseny web, ja que cal que sigui el màxim d'intuïtiva per als usuaris, i ha de garantir la facilitat per a arribar a totes i cadascuna de les pantalles de la pàgina web, aquest element és fonamental, no només per als usuaris, sinó també per aconseguir que la pàgina web tingui visites referides des de cercadors .

3.- Disseny web i disseny de publicitat
En dissenyar pàgines web , molt sovint no es té en compte un detall de màxima importància, i és que si bé el disseny gràfic d'un anunci és bàsic per al bon funcionament a la resta de mitjans, internet, a part de l'aspecte gràfic un bon disseny web necessita altres coses, entre elles, el disseny de pàgines web ha de ser optimitzat per a cercadors .
En posar un anunci en una revista, diari, ràdio o televisió, el públic objectiu és el que ja té el canal escollit, aquelles persones que llegeixin, vegin o bé escoltin el mitjà tindran accés al missatge publicitari sense cap més problema, l'únic que cal fer, és trobar la manera de que la publicitat ofereixi uns trets diferencials que li permetin destacar entre la resta dels anuncis, i mantenir-se així en la memòria del lector, oient o bé espectador.
Per internet, la situació és més similar a la impressió i el repartiment de fulletons per a fer una bustiada, no és suficient un bon disseny, també s'ha de fer arribar al públic , amb la diferència que amb un disseny web adequat , la distribució pot limitar-se a les persones que a cada moment necessiten allò que ofereix l'empresa , és a dir, sense molestar ni fer perdre el temps a ningú quan no està interessat en el que l'empresa ofereix.
Per a aconseguir aquest objectiu, una pàgina web necessita una promoció activa , i que no es limita a un disseny gràfic atractiu, ja que el mitjà és internet, i les eines que serveixen per buscar les pàgines (cercadors com google, yahoo, live...), les ordenen tenint en compte els seus continguts, el nivell d'importància d'aquell tema en una pàgina concreta comparativament a les altres pàgines, i també l'interès que genera el contingut en altres pàgines web... entre altres.
En dissenyar pàgines web amb domini propi, implica necessàriament que la pàgina web de l'empresa va “per lliure” , i per tant, els resultats seran mèrit exclusiu de la pàgina, i conseqüència de la seriositat amb que s'hagi dut a terme tant el disseny web com la promoció posterior.
Cal per tant, que a més del disseny web, també cal ocupar-se de fer que el públic tingui un accés més fàcil a la pàgina web. Aquesta necessitat, s'ha de tenir en compte des del primer moment de desenvolupament web, ja que la mateixa estructura de la pàgina té una gran importància en la facilitat amb que es podrà localitzar als cercadors en un futur.

4.- Disseny web amb garanties d'èxit
Oferir aquests resultats d’èxit en disseny web, és fruit d'un treball exhaustiu en l'estudi dels interessos dels usuaris d'internet, així com la utilització d'eines que permeten tenir en compte el màxim de maneres d'utilitzar els cercadors, arribant finalment a establir un procés de desenvolupament web que pràcticament assegura oferir suficients possibilitats en forma de combinacions de paraules com per a aparèixer en el màxim nombre possible de cerques relacionades amb el que realment interessa a l'empresa, i per tant aconseguir una gran quantitat de visites.